AKU BUKAN HIPOKRIT

Famili Asas
Home
Prawacana Sastera Pasca PRU Ke-12
Pemilihan Tampuk GAPENA 2008
Luka Penyair
Pergi Selamanya
Kasihnya Ibu
Musibah Keluarga
Festival Puisi Perlbagai Kaum Malaysia 2005
Kolokium PUTERA Ke- 25 Tahun
Lupa Diri Bila Jadi Orang Besar
Profil Diri
Paideia
Famili Asas
Skrin Kenangan
Paparan Nostalgia
Karya Diterbitkan
Khabar Berita
Stesen Berkhidmat
Asal Usul
Kerabat Terdekat
Wadah Sosial
Sahabat Akrab
Kertas Kerja
Speculum In Aenigmate
Wacana Bisaya
Penghargaan
Weltanschauung Pendidikan
Eksplikata Bisaya
Eksplikandum Sosial
Ego-Cogito
Agenda Pendidik
Nilai Puisi
Daerah Puisi
Menukangi "Diinjak-Injak"
Esok Bermakna
Budayaku & Bangsaku
Mulut Terkunci
Memperkasa Diri
Kumpulan Tidak Menjadi
OUNA -Laluan Beronak Duri.
Memperkasa Hati
Anak-Anakku
Lagu Bisu Suara Hati

Keluarga merupakan tunggak utama kehidupan suami isteri yang membina istana rumahtangga di Taman Firdausi kehidupan.

Poul Nanggang seorang jejaka liat jiwanya.
image000.jpg
Senyuman yang tak senyum pun.

Dalam keluarga Poul Nanggang yang dibina bersama dengan Maria Ubong Jangin ini mereka telah dikurniakan tiga orang cahaya mata. Dua orang puteri dan seorang putera. Puteri sulungnya Gabriella Sabatini Poul berusia sembilan tahun berada di Darjah Empat di Sekolah Kebangsaan St. Joseph, Miri. Kemudian putera tunggalnya Kevin Julang Poul kini berada di Tahun II Tadika St. Joseph, Miri. Anak ketiganya Priscilla Grace Poul berusia lebih dua tahun.Ketiga-tiga anaknya ini sentiasa didoakan kepada Tuhan agar dilimpahkan keselamatan, kesihatan, kepandaian, kebijaksanaan dan dirahmati oleh Tuhan dalam kehidupan mereka.  Poul Nangang sentiasa mendoakan kepada Tuhan kehidupan sejahtera dan damai bahagian bagi anak-anak. Agar anak-anaknya akan menjadi anak-anak yang penuh dengan segala pengurapan cinta kasih dalam kehidupan mereka. 

Bagi diri Poul Nanggang sendiri, beliau merupakan putera ke empat dan anak ke lima daripada perkahwinan Encik Nanggang Julang dengan Puan Kasi Lawai. Sebagai anak yang lahir dalam keluarga besar, Poul Nanggang telah biasa dengan segala curahan pembahagian kasih sayang. Kadang-kadang beliau terasa semuanya itu, akan tetapi setelah berkeluarga dan mempunyai anak-anak sendiri, maka Poul telah dapat memikirkan tentang curahan cinta kasih seorang bapa, ibu dan begitu juga perasaan anak-anaknya. Bagi beliau, anak-anak juga tidak boleh diberikan kebebasan yang melebihi batas atau melampau. Setiap perlakuan kanak-kanak mestilah ada garis panduan dan petunjuk dalam hidup ini. Ibu bapa memainkan peranan dan tanggungjawab besar untuk menjadi anak-anak itu manusia yang berharga kepada masyarakat dan kepada manusia.Percaya bahawa kehidupan ini sentiasa ada panduan dan petunjuk untuk menjadi kita lebih peka dan berguna di mata Tuhan dan dalam masyarakat. 

Prinsip hidup Poul Nanggang ada tiga perkara utama iaitu ingat akan Tuhan sang Pencipta, sayangi akan keluarga dengan urapan cinta kasih dan mempunyai kesihatan yang memuaskan.