AKU BUKAN HIPOKRIT

Wacana Bisaya
Home
Prawacana Sastera Pasca PRU Ke-12
Pemilihan Tampuk GAPENA 2008
Luka Penyair
Pergi Selamanya
Kasihnya Ibu
Musibah Keluarga
Festival Puisi Perlbagai Kaum Malaysia 2005
Kolokium PUTERA Ke- 25 Tahun
Lupa Diri Bila Jadi Orang Besar
Profil Diri
Paideia
Famili Asas
Skrin Kenangan
Paparan Nostalgia
Karya Diterbitkan
Khabar Berita
Stesen Berkhidmat
Asal Usul
Kerabat Terdekat
Wadah Sosial
Sahabat Akrab
Kertas Kerja
Speculum In Aenigmate
Wacana Bisaya
Penghargaan
Weltanschauung Pendidikan
Eksplikata Bisaya
Eksplikandum Sosial
Ego-Cogito
Agenda Pendidik
Nilai Puisi
Daerah Puisi
Menukangi "Diinjak-Injak"
Esok Bermakna
Budayaku & Bangsaku
Mulut Terkunci
Memperkasa Diri
Kumpulan Tidak Menjadi
OUNA -Laluan Beronak Duri.
Memperkasa Hati
Anak-Anakku
Lagu Bisu Suara Hati

Akal adalah sebaik-baik anugerah Tuhan kepada manusia.

Saya lebih suka bicara soal sastera kreatif kerana ia mempunyai dimensi yang cukup luas untuk diterokai dan sebahagian daripada kemanusiaan dan kehidupan. Maka saya memilih bidang ini untuk diperkata kerana saya menceburi dan terhibur hidup dalam nafas bidang ini - mungkin orang lain memandang rendah sifat keilmuannya, terpulanglah kepada akal budi seseorang manusia itu sendiri, tidak perlulah saya mengadug domba dan menegak benang basah, untuk mendaulatkan buah akal budi saya peribadi.. Adalah beberapa kerat manusia, mengatakan  bahawa manusia sastera itu hanya hidup pada kata-kata tulisannya sahaja dan tidak mampu menjadi pemimpin. Rasanya penulis itu juga manusia biasa, bukanlah mahu diangkat jadi pemimpin, jauh sekali tetapi akan budi dan fikirannya jangan pula dipandang rendah oleh manusia lain yang mengganggap dirinya "intelektual" atau pemikir agung bangsa. Saya bukanlah mahu membela manusia sastera, manusia itu sendiri memanglah tidak semuanya betul , ada yang pura-pura dan hipokrit, cakap depan kiri, buat belakang kanan- cakap tidak serupa bikin. Ada yang hanya pandai mengarah dan menyuruh pakai telunjuk kiri dan kanan, bawah dan atas. Semua itu sikap manusia, bukan sahaja orang sastera mungkin juga termasuk ahli sains, ekonomi, pentadbir,pakar perubatan, tukang farmasi, tukang gigi, akauntan, jurutera, politikus,guru, tukang sapu bahkan seorang menteri pun ada melakukan ini demi "survival" dirinya sendiri, masa depannya, keluarganya, anak-anaknya, isterinya malah semua lingkungan yang ada di sekitarnya.
Saya cukup bangga dapat bermukim dan berdiri gagah di mandala sastera, sekurang-kurangnya saya akan menjadi bijaksana untuk diri saya dan anak-anak saya di masa akan datang. Saya tidak pernah meminta-minta sedekah akan buah akal manusia lain, tetapi kalau yang baik saya akui akan meniru dan menjadikan "alkitab" dalam hidup saya. Saya tidak mungkin malu menjadi peniru yang yang bijaksana, bukan melulu jadi peniru. 
Saya berkarya bukanlah untuk dipuji tetapi dinilai dan dikritik supaya kita manusia dapat manfaatnya, kalau pun ada karya itu dianggap baik untuk para pengkritik sastera itu merupakan bonus kepada saya selaku penulis.Tujuan saya menerjunkan diri dalam bidang ini bukan untuk kaya, popular atau nama hebat di sekeliling dunia, tetapi dapat menyumbang ke arah perkembangan minda tamadun bangsa dan untuk anak-anak cucu di waktu hadapan akan mereka lebih mengerti akan makna kehidupan yang kita lalui itu. Niat saya berkarya untuk sesama manusia, bukan tujuan mengeji atau memburuk-burukkan manusia lain tetapi mendapat hiburan akan fikiran, pengajaran kehidupan ini kerana proses itu tiada berhenti walau mana tinggi ilmu manusia itu sendiri dan nilai-nilai estiteka dalam kehidupan ini. Tanpa sastera hidup ini tiada beraroma dan warna yang berseri.  Bagi saya, sesungguhnya saya amat membenci akan sikap merendah-rendahkan sastera kita Malaysia maksudnya sastera yang ditulis dalam Bahasa Malaysia setelah sekian waktu kita merdeka. Saya bangga dengan pencapaian Bahasa Malaysia, dan bukanlah bermakna saya menentang penggunaan bahasa asing dalam ssistem pendidikan kita. Tetapi saya percaya  sastera tidak akan dipinggirkan walaupun kita bersaing dan berlumba-lumba mengejar kemajuan sains, teknologi maklumat, dan segala macam disebut pembangunan dan kemajuan.  
Kemunduran sastera kita bukan kerana kita kurang penulis atau karyawan, tetapi jiwa mereka dipatahkan oleh beberapa halangan yang besar di hadapan mereka. Sebagai penulis bukan menjanjikan kemewahan atau kesenangan seperti di Barat, tetapi kita umpama pengemis mengharapkan karya kita diterbitkan dihargai oleh orang lain. Maka bagi aya, tugas saya hanya menulis, biarlah orang lain kata apa pun tentang karya saya, maknanya saya telah melunaskan tanggungjawab saya sebagai warga negara yang berkecimpung dan ada bakat dalam bidang ini. Mungkin pihak pemerintah tidak hanya cukup memberikan insentif seperti sekarang kepada para karyawan, malah pelbagai peluang lain yang besar, seperti dana untuk anak-anak belajar atau dirinya sendiri,  agihan  tanah kerajaan, agihan rumah kos sederhana, peluang menjadi tetamu majlis sastera,  bintang kebesaran,  wakil dalam Dewan Negara atau dalam pelbagai agensi kerajaan , di peringkat negeri, peluang niaga untuk penerbitan buku, menduduki ahli majlis beberapa badan bercorak bahasa,sastera dan budaya seperti Istana Budaya, Galeri Seni dan lain-lain.    

Saya percaya penyatuan bangsa atau masyarakat dalam konteks yang lebih kecil seperti kita Bisaya Sarawak. Saya percaya bahawa kita perlukan organisasi Persatuan Bisaya Sarawak sebagai pemangkin kita bersatu padu dan memperbaik segala kelemahan lalu dalam etnik kita Bisaya. Memang diakui perjuangan kendiri untuk keluarga itu lebih perlu tetapi jangan dan bukanlah menjadi alasan kepada orang kita tidak menyokong yang dinamakan Persatuan Bisaya Sarawak itu sebagai sebuah badan yang membela, menyuarakan segala macam persoalan masyarakat, baik di peringkat kampung, kepimpinan, sosial, pendidikan, ekonomi dan segala bidang yang mencakupi kehidupan kita sendiri.
Saya masih percaya setakat ini, bahawa ikatan "SAGANAO" dalam ungkapan Persatuan Bisaya Sarawak itu sepatutnya direalitikan sebagai janji setia kita kepada masyarakat kita Bisaya sesama Bisaya. Tiada perlunya kita saling tuduh menuduh dan saling menunjukkan bahawa kita lebih hebat daripada manusia Bisaya yang lain, cukuplah kalau kita mampu menyumbang apa yang kita ada kepada masyarakat kita. Rasanya tidak perlu terlalu banyak mengutarakan kelemahan kita, tetapi berusaha mengatasi segala kekurangan kita dengan apa jua cara demi kemakmuran, kesejahteraan etnik kita Bisaya di bumi bertuah ini. Kalau tiada kita sesama kita yang berjuang untuk Bisaya siapakah lagi? Tapi apabila kita berada di puncak atau memegang hala tuju organisasi kita, kita juga patut menyedari hal-hal remeh-temeh di peringkat kampungan yang merencatkan perjalanan kesempurnaan dalam Persatuan Bisaya Sarawak itu sendiri.  
Saya juga yakin dengan kepimpinan organisasi ini buat waktu sekarang. Dalam pada itu, pemimpin mesti berani berjuang untuk sesuatu anjakan paradigma atau kelainan yang boleh membangunkan bangsanya. Pemimpin bukan sahaja perkasa di peringkat meja dan kertas, tetapi di akar umbi agar dapat menyakinkan seluruh masyarakat bahawa organisasi kita benar-benar dapat berfungsi membela orang kita dalam aspek apapun sekiranya masih dibolehkan dalam proses undang-undang dan hukum. Inilah perjuangan tulen etnik kita. Bantuan dan pertolongan haruslah menyeluruh sifatnya. Setiap lapisan masyarakat ada wakilnya dalam majlis kita bagi melaporkan sudut pandangan mereka mewakili kumpulan yang mereka wakili. Kita memerlukan ahli yang perkasa, gagah, berani dan sanggup berkorban untuk etnik dan pemimpin kita, maka oleh itu mereka harus diajar doktrin menghormati pemimpin dan berjuang mengangkat pemimpin.

Nilai diri kita yang berakal budi melalui tutur kata dan bicara kita di mana-mana jua.

Bahasa dan sastera itu merupakan lambang budaya bangsa. Hilang bahasa hilang bangsa, hilang budaya hilang tamadun bangsa maka sastera tiada nilai lagi.